Aktualności

„Super Wiewiórka - Przyjaciółka Oli i Kuby”

Program edukacyjny „Super Wiewiórka - Przyjaciółka Oli i Kuby” realizowany jest w przedszkolu i grupie klasy „0” w ramach działań Szkolnego Koła PCK. Uczennice klasy 2PT - Nina Rozumek, Ola Pawłowska i Anita Gabryś uczą dzieci bezpiecznego zachowania w różnych sytuacjach. Z młodszą grupą spotykają się dziewczyny z klasy 4PTH - Ania Krawczyk i Kamila Pabiasz. Podczas różnych zabaw dzieci poznają zasady zdrowego stylu życia i higieny osobistej.


Kurs baristyczny 2016

W dniach 08 - 10.12.2016 r. uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w profesjonalnym szkoleniu baristycznym. Przeprowadziła je Pani Renata Lebiedzka z Małoposkiej Szkoły Baristów w Krakowie wraz ze swoją asystentką Agnieszką Bobowską.
Kurs podzielony był na dwie części teoretyczną i praktyczną. Część teoretyczna dotyczyła historii kawy, rozróżniania ziaren Arabiki i Robusty, uprawy krzewów kawowych, pozyskiwanie ziarna kawowego, prażenie, pakowanie i tworzenie mieszanek. Uczestnicy dokładnie poznali budowę ekspresu ciśnieniowego oraz omówili wszystkie parametry espresso. Dużą ciekawostką były informacje dotyczące Kopi Luwak, czyli najdroższej kawy świata. Podczas części praktycznej mieli możliwość pracy z profesjonalnymi młynkami, ekspresami ciśnieniowymi i naczyniami do kawy. Pod czujnym okiem Pani Renaty i Agnieszki uczyli się spieniać mleko oraz tworzyć latte art (czyli mleczne wzory z wykorzystaniem czekolady). Każdy z nich sporządzał kawy espresso i kawy na bazie spienionego mleka (latte, latte macchiato lub cappuccino). Kulminacyjnym punktem szkolenia było przygotowanie kaw mrożonych.
Każdy z uczestników przed otrzymaniem certyfikatu, musiał rozwiązać test składający się z 20 pytań i poprawnie wykonać trzy zadania praktyczne. Uczestnicy jednogłośnie stwierdzili, że szkolenie było bardzo ciekawe a wiedza i umiejętności, które zdobyli oraz otrzymane certyfikaty będą pomocne w znalezieniu pracy w branży gastronomicznej.
Szkolenie zorganizowała Elżbieta Pietrzyk


Świąteczne warsztaty dla najmłodszych

Niewielu z nas wie, że zwyczaj przyozdabiania Świąt jest stosunkowo młody. Początkowo choinkę przystrajano ozdobami naturalnymi: jabłkami, piernikami, orzechami, zabawkami ze słomy i papieru. Ich dobór nie był przypadkowy, ozdoby te miały zapewnić rodzinie pomyślność w nadchodzącym roku. Co więcej każda z ozdób pojawiająca się na choince miała też swoje znaczenie: Współczesne dekoracje choinkowe nie są już tak symboliczne jak kiedyś, często nie są również wykonywane własnoręcznie. Uznaliśmy, że nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zgodnie z tradycją do zwyczaju samodzielnego tworzenia ozdób wrócić, dlatego uczniowie technikum architektury krajobrazu wraz z opiekunem mgr Magdaleną Michalską zorganizowali warsztaty świąteczne dla najmłodszych w Zespole Szkolno – Gimnazjalnym nr 7 w Radomsku.


Finał Wojewódzki VIII Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie Pracy w Rolnictwie

W siedzibie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 22 listopada 2016r. odbył się finał wojewódzki konkursu „Wiedzy o Bezpieczeństwie Pracy w Rolnictwie” dla uczniów kształcących się w zawodach rolniczych w szkołach ponadgimnazjalnych województwa łódzkiego.
Do finału konkursu przystąpiło 26 uczniów z 15 szkół ponadgimnazjalnych województwa łódzkiego.

W indywidualnej rywalizacji konkursu uczeń klasy IV BTL- ZSCKR w Dobryszycach Mateusz Szwed zajął I miejsce, Dominik Szafarski z klasy III BTL zajął VI miejsce.
Uczniowie z finału powrócili z cennymi nagrodami, a szkoła otrzymała piękny puchar za zajęcie I miejsca w rywalizacji konkursu.
Organizatorami konkursu był Oddział Regionalny KRUS w Łodzi, Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi, Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach, Kuratorium Oświaty w Łodzi, Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” w Łodzi.
Do konkursu „Wiedzy o Bezpieczeństwie Pracy w Rolnictwie” przygotowywali uczniów nauczyciele zawodu w ZSCKR w Dobryszycach: Zbigniew Pięta, Edward Szczerbiński.


Stypendium Prezesa Rady Ministrów 2016

Dominika Misiak - uczennica klasy czwartej Technikum w ZSCKR w Dobryszycach w roku szkolnym 2015/2016 uzyskała najwyższą średnią ocen w szkole - otrzymując stypendium Prezesa Rady Ministrów.

GRATULUJEMY!!!


„To, co przeżyło jedno pokolenie, drugie przerabia w pamięci”

Narodowe Święto Niepodległości

10 listopada 2016r. w przeddzień Narodowego Święta Niepodległości uczniowie klasy II FZE Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach zorganizowali akademię poświęconą temu wydarzeniu.

11 listopada 1918r. był wielkim początkiem wolności, początkiem odbudowy Państwa Polskiego, choć to był skomplikowany proces, jednak przyniósł nam pełną wolność, Polska odzyskała po 123 latach tak wyczekiwaną niepodległość.

Uczniowie ZSCKR w Dobryszycach z dumą i powagą obejrzeli i wysłuchali spektakl słowno-muzyczny poświęcony i dedykowany temu wydarzeniu.


Międzynarodowe Targi Warsaw Gastro Show

27 października uczniowie klas IPT, II PT, IV PT i II FZE brali udział w Międzynarodowych Targach Gastro Show organizowanych w Centrum Targowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, k. Warszawy.

Program targów obejmował prezentację najnowszej oferty profesjonalnego sprzętu, akcesoriów czy produktów spożywczych używanych zarówno w branży gastronomicznej jak i hotelarskiej.

Poza zapoznaniem się z aktualnymi trendami panującymi na rynku targi były wartościowym doświadczeniem szkoleniowym dla młodzieży z klas gastronomicznych. Uczniowie mieli okazję uczestniczyć w prelekcjach i wykładach w ramach specjalnej „Strefy Ucznia”. Zajęcia prowadzone były przez profesjonalistów i specjalistów z zakresu techniki i technologii gastronomicznej. Spośród wielu możliwości uczniowie wybrali między innymi pokaz Grzegorza Ostrowskiego z portalu mniammniam.pl „Co jedzą Polacy z Internetu” , pokazie „Kuchnia przyszłości – energochłonność procesów obróbki cieplnej” prowadzonym przez specjalistów z firmy SILEX oraz warsztatach fachowców z Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach -„Dietetyka jako nauka przyszłości”. Ponadto uczniowie mieli okazję oglądać pokaz rozbioru tuńczyka błekitnopłetwego na stoisku znanej i cenionej w gastronomicznym świecie firmy Cominport. Zainteresowaniem cieszył się również pokaz o tematyce baristycznej. W przerwach między warsztatami młodzież mogła porozmawiać z zaproszonymi gośćmi - między innymi znanymi blogerami i kucharzami.


Młoda krew ratuje życie

W etapie rejonowym XIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Ponadgimnazjalnych w Honorowym Krwiodawstwie pod hasłem „Młoda Krew Ratuje Życie” 2015/2016 w kategorii ilości oddanej krwi w przeliczeniu na jednego pełnoletniego ucznia szkoły ponadgimnazjalnej nasza szkoła zajęła I miejsce.

Szkolne Koło PCK zorganizowało trzy akcje honorowego krwiodawstwa. Młodzież ZSCKR oddała łącznie 30,6 litrów krwi.

Gratulujemy krwiodawcom!


XXIV Olimpiada Wiedzy Rolniczej

Mateusz Ostojski uczeń III klasy technikum mechanizacji został finalistą XXIV Olimpiady Wiedzy Rolniczej. W eliminacjach w Piotrkowie Trybunalskim w dniu 18.10.2016 r. zajął IV miejsce i wystąpi w finale wojewódzkim w Bratoszewicach. W finale wystąpi również nasz absolwent Kamil Gniatkowski, który w eliminacjach był II.


Święto Chleba 2016

Żytni, orkiszowy, kukurydziany, na zakwasie, graham, z miodem, śliwką
- takie i wiele innych rodzajów chleba można było skosztować podczas
organizowanych w dniu 25.10.2016 już po raz ósmy Tygodnia Chleba
Żytniego i Zdrowego Stylu Życia w ZSCKR w Dobryszycach.

Młodzież klasy II PT przygotowała program artystyczny, który
przedstawiał obrzędy związane z chlebem - począwszy od żniw a
skończywszy na Wieńcu Dożynkowym z Chlebem.

Strona: « 123456789 »
Copyright © 2012 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie: Jakub Drozdek