Technik weterynarii

Anna Surosz

Zawód technika weterynarii jest zawodem poszukiwanym na europejskich rynkach pracy. Jest polecany tym wszystkim, którzy chcieliby sprawować opiekę nad zwierzętami w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych oraz wykonywać zabiegi sanitarno-higieniczne i fizykoterapeutyczne. Technik weterynarii pomaga lekarzowi weterynarii w codziennej praktyce zawodowej. Może również wykonywać czynności związane z badaniem i higieną mięsa w rzeźniach

Nauka w technikum kończy się uzyskaniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i tytułu technika oraz egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym to biologia i matematyka 

Kwalifikacje:

  1. R.9. Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt

  2. R.10. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych

  3. R.11. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej

Przedmioty zawodowe przewidziane w toku nauczania:

  • Podstawy działalności gospodarczej
  • Język obcy zawodowy
  • Przepisy ruchu drogowego
  • Anatomia i fizjologia zwierząt
  • Chów i hodowla zwierząt
  • Inseminacja zwierząt
  • Diagnostyka weterynaryjna
  • Choroby i pielęgnacja zwierząt
  • Administracja weterynaryjna
  • Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa
  • Zajęcia praktyczne

Tu zdobędziesz umiejętności:

  • prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
  • wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych, dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt,
  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego,
  • asystowania przy zabiegach operacyjnych,
  • pielęgnowania zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych,
  • wykonywania czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa,
  • udzielania pierwszej pomocy w przypadku zranień, złamań, zadławienia, niedyspozycji żołądkowych,
  • prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami),
  • dobierania metody, techniki, narzędzi, urządzeń do wykonywania zabiegów,
  • rozpoznawanie leków i preparatów weterynaryjnych oraz sposobów ich przygotowywania, przechowywania i stosowania.

Absolwenci technikum weterynarii mogą pracować:      

  • w lecznicach,
  • w przychodniach dla zwierząt,
  • w punktach weterynaryjnych,
  • w rzeźniach,
  • w stadninach koni i zakładach hodowli oraz unasienniania zwierząt,
  • w inspektoratach weterynaryjnych,
  • w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierzętami hodowlanymi,
  • w zakładach przetwórstwa mięsnego,
  • w ogrodach zoologicznych,
  • w schroniskach dla zwierząt,
  • w gospodarstwach Agencji Rynku Rolnego,
  • mogą podjąć działalność gospodarczą na własny rachunek


Najważniejsze atuty:

  • zdobyte wykształcenie umożliwia również samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego
  • atrakcyjny zawód dający szerokie perspektywy zatrudnienia,
  • dobre przygotowanie do kontynuacji nauki na studiach wyższych,
  • możliwość odbycia praktyki zagranicznej

Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki

Anna Surosz

Szkoła umożliwia zdobycie umiejętności kompleksowego posługiwania się nowoczesnym sprzętem rolniczym w tym obsługiwania systemów elektronicznych
oraz nawigacji satelitarnych stosowanych w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych oraz uzyskanie bezpłatnego prawa jazdy kat. B i T.

Nauka w technikum kończy się uzyskaniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i tytułu technika oraz egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym to biologia i matematyka 

Kwalifikacje:

  1. M.1. Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
  2. M.2. Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie
  3. M.46. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie

Przedmioty zawodowe przewidziane w toku nauczania:

  • Działalność gospodarcza w branży mechaniczno-rolniczej
  • Język obcy w technice rolniczej
  • Przepisy ruchu drogowego w zakresie kategorii T i B
  • Podstawy konstrukcji maszyn
  • Pojazdy rolnicze
  • Maszyny rolnicze
  • Organizacja prac eksploatacyjnych w rolnictwie
  • Zajęcia praktyczne

Tu zdobędziesz umiejętności:

  • użytkowania pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji rolniczej
  • oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych;
  • prowadzenia pojazdów samochodowych i ciągników rolniczych;
  • organizowania prac związanych z konserwacją i naprawą środków technicznych stosowanych w rolnictwie;
  • obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej stosowanych w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych.

 

Absolwenci technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki mogą pracować:      

  • w spółdzielniach kółek rolniczych,
  • w fabrykach maszyn rolniczych i przedsiębiorstwach obrotu maszynami,
  • w nadleśnictwach,
  • w instytucjach naukowych,
  • w gospodarstwach doświadczalnych, hodowlanych, rolnych,
  • mogą podjąć działalność gospodarczą na własny rachunek prowadząc np. warsztat naprawy maszyn rolniczych


Najważniejsze atuty:

  • zdobyte wykształcenie umożliwia samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego,
  • możliwość uzyskania bezpłatnego prawa jazdy kategorii B i T,
  • szkoła umożliwia uzyskanie dodatkowych uprawnień: operatora kombajnu zbożowego, operatora wózków jezdniowych, spawacza elektrycznego, gazowego,
  • dobre przygotowanie do kontynuacji nauki na studiach wyższych, np na kierunku technika rolnicza i leśna
  • możliwość odbycia praktyki zagranicznej
  • kształcenie praktyczne odbywa się w nowocześnie wyposażonych warsztatach szkolnych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Anna Surosz

Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich przedsiębiorczych.

Nauka w technikum kończy się uzyskaniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i tytułu technika oraz egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym to biologia i matematyka 

Kwalifikacje:

  1.  T.6. Sporządzanie potraw i napojów,

  2. T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Przedmioty zawodowe przewidziane w toku nauczania:

  • Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • Działalność gospodarcza w gastronomii
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Język obcy zawodowy
  •  Zasady żywienia
  • Organizacja produkcji gastronomicznej
  •  Usługi gastronomiczne
  • Zajęcia praktyczne

Tu zdobędziesz umiejętności:

  • Praktyczne stosowanie zasad prawidłowego żywienia
  • Ocena jakości surowców i potraw
  • Sporządzanie potraw w oparciu o receptury gastronomiczne
  • Obsługa urządzeń gastronomicznych
  • Planowanie żywienia różnych grup ludności
  • Kalkulowanie cen sprzedaży potraw
  • Prowadzenie dokumentacji gastronomicznej
  • Organizacja i obsługa przyjęć
  • Dekorowanie potraw
  • Planowanie jadłospisów

Absolwenci technikum żywienia i usług gastronomicznych mogą pracować:      

  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach, pensjonatach, domach wczasowych.
  • mogą podjąć działalność gospodarczą na własny rachunek


Najważniejsze atuty:

  • atrakcyjny zawód dający szerokie perspektywy zatrudnienia,
  • dobre przygotowanie do kontynuacji nauki na studiach wyższych np. na kierunku technologia żywności,
  • możliwość odbycia praktyki zagranicznej

Zapraszamy na gastronomicznego instagrama szkoły! 

https://www.instagram.com/gastrozsckrdobryszyce/?hl=pl

 

Technik architektury krajobrazu

Anna Surosz

Nauka w technikum kończy się uzyskaniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i tytułu technika oraz egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym to biologia i matematyka 

Kwalifikacje:

  1.  Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów małej architektury krajobrazu (R.21),

  2. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu (R.22).

Przedmioty zawodowe przewidziane w toku nauczania:

  • Podstawy architektury krajobrazu
  • Rośliny ozdobne w architekturze krajobrazu
  • Obiekty małej architektury krajobrazu
  • Działalność gospodarcza w architekturze krajobrazu
  • Język obcy w architekturze krajobrazu
  • Przepisy ruchu drogowego kategorii T
  • Zajęcia praktyczne

Tu zdobędziesz umiejętności:

  • projektowania dekoracji roślinnych do wystroju wnętrz
  • wykonywania rysunków odręcznych i architektonicznych
  • pielęgnacji i konserwacji terenów zielonych
  • kosztorysowania, marketingu i prowadzenia rachunkowości własnej działalności gospodarczej
  • wykonania i konserwacji architektury ogrodowej

Absolwenci technikum architektury mogą pracować:      

  • samodzielnie we własnej firmie zajmującej się projektowaniem i pielęgnacją ogrodów
  • w firmach zajmujących się zakładaniem i pielęgnowaniem obiektów architektury krajobrazu
  • w jednostkach opracowujących projekty zagospodarowania architektury krajobrazu,
  • w wydziałach geodezji i kartografii, ochrony środowiska, kształtowanina i pielęgnacji zieleni,
  • w dużych zakładach typu arboreta, ogrody botaniczne, ZOO jako konsultanci  do spraw użytkowania istniejącej tam zieleni,
  • w firmach florystycznych zajmujących projektowaniem, dekoracją i wystrojem wnętrz, 
  • w szkółkach drzew, krzewów i roślin ozdobnych

Najważniejsze atuty:

  • atrakcyjny zawód dający szerokie perspektywy zatrudnienia,
  • dobre przygotowanie do kontynuacji nauki na studiach biologicznych i przyrodniczych,
  • uprawnienia rolnicze do prowadzenia gospodarstwa rolnego i pozyskiwania dotacji UE,
  • prawo jazdy kat. T
  • możliwość odbycia praktyki zagraniacznej

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.